• Esmodlife

Bærekraftig mote - Agnes Dyvi Huitfeldt


Agnes Dyvi Huitfeldt fullførte Esmod utdannelsen sin i 2018, og har mange års erfaring i bransjen. Agnes har lenge hatt en lidenskap for mote og bærekraft, og har i høst hatt en serie med foredrag om bærekraft i tekstil bransjen for alle studentene.


Hva har du gjort på Esmod i høst? I høst har jeg undervist et kurs på Esmod i bærekraft og mote. Jeg har hatt 6 forelesninger om bærekraft i moteindustrien, materialer, kjemikalier og sertifiseringer. I tillegg har jeg hatt én-til-én møter med alle avgangsstudentene for å hjelpe dem med bærekraft i sine individuelle diplomoppgaver. 

Når begynte du å bli opptatt av bærekraft? Jeg ble for alvor opptatt av det da jeg var ca. 20 og studerte økonomi og finans. Det er så mye urettferdighet i verden og det har alltid gjort meg sint. Jeg begynte å lese bøker av Anita Roddick (grunnleggeren av Body Shop) og Yvon Chouinard (grunnleggeren av Patagonia) og ble inspirert til å jobbe med business på etisk vis. Jo mer jeg leste, jo mer forstod jeg at miljøperspektivet var like viktig som det sosiale perspektivet. Da jeg bodde i Kina så jeg også den sulten befolkningen der hadde etter de samme varene som vi hadde i vesten. Det ble veldig tydelig for meg at regnestykket med verdens resurser ikke var bærekraftig; etterhvert som land vokser ut av fattigdom, og befolkningen vil ha alt det befolkningen i rike land har, er det ikke nok med 1 jordklode. Dermed ble det helt opplagt for meg at vi må endre handlingsmønstrene våre - vi kan ikke bare lukke øynene våre for alle disse problemene.

Et utdrag fra Agnes sine foredrag


Fortell om din lidenskap - Bærekraft! :) 

Jeg har alltid elsket klær og da jeg skjønte at jeg kunne jobbe med klær i en bærekraftig setting var det ikke noe mer å lure på for min del. Jeg hadde funnet bransjen jeg ønsket å jobbe i og måten jeg ønsket å jobbe med det på. Utfordringen skulle vise seg å være at ikke alle brydde seg like mye som jeg gjør, og finne måter å bli hørt på viste seg å være vanskelig; spesielt som én enkelt person alene i Kina. Jeg flyttet hjem og søkte andre innfallsvinkler. Etterhvert som årene har gått har fokuset på temaet bærekraft i moteindustrien bare økt, og nå føler jeg ikke lenger at jeg står alene, men heller at jeg er en liten del av noe mye større. Det gir meg utrolig mye glede. Vi må stå sammen for å virkelig kunne gjøre en forskjell. 

Hva har du gjort før? Jeg har gjort mye forskjellig, men den røde tråden helt siden jeg studerte økonomi og finans, har vært tekstil og sustainability. Jeg startet mitt eget selskap i Kina der jeg jobbet som agent og hjalp designere å få klær produsert i Kina. Jobben var å finne mer etisk gode fabrikker. Jeg har også jobbet med sourcing for Stokke, som innkjøper, designassistent og produktutvikler for Kingsland. 


Hvorfor gikk du på Esmod? Fordi 80% av de bærekraftige avgjørelsene taes på design stadiet, og uten design utdannelsen kunne jeg ikke være med å ta de avgjørelsene som er nødvendige. Hva gjorde du etter du gikk ut? Jeg gikk ut i 2018 og begynte å jobbe som produktutvikler for Kingsland.  Bærekraft - Tanker om fremtiden? Da jeg sa at jeg jobbet med bærekraft og klær til folk for 10 år siden, så de rart på meg og sa at de kjøpte ikke den kombinasjonen - jeg burde heller fokusere på matindustrien i stedet for tekstilindustrien. Nå derimot er bærekraft i tekstil industrien på alles lepper. Jeg opplever at nå som alle er blitt opptatt av dette, er neste utfordring å finne ut hva som faktisk er bærekraftig. Når jeg tenker på fremtiden så håper og tror jeg at staten vil ta et større ansvar og legge mer til rette for at bedrifter skal kunne ta gode avgjørelser. Jeg tror at bedrifter skjønner at de må følge med i tiden og at dette med bærekraft ikke bare er en trend, men faktisk skifte. Vi har 10 år på å gjøre store endringer, og jeg håper å kunne være med på å bidra til noen av disse endringene i positiv retning. 

76 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle