• Esmodlife

Ukens ESMOD-student: Malene Hovden


Hei Malene! Velkommen som denne ukens ESMODer:) Kan du starte med å fortelle oss litt om bakgrunnen din?

Jeg har alltid vært en kreativ sjel, og jeg husker i 7. klasse skulle vi skrive på hemmelige lapper hva vi ønsket å bli når vi ble store, og da skrev jeg klesdesigner! Den drømmen slo jeg fra meg rimelig kjapt, fordi jeg ønsket også å bli veterinær, så ville jeg studere juss, også videre også videre. Rimelig ubesluttsom kan man si!

Før Esmod så var jeg inne i førstegangstjenesten til hæren, og etter det tok jeg forkurs til ingeniørutdannelse på HiOA. Under forkurset ble jeg veldig dratt mot å jobbe med hendene, være kreativ og lære flere teknikker innen dette. Jeg strikket mye på kveldene som «stressreliever», fordi forkurset var utrolig hardt å studere. Jeg fant mye inspirasjon i garnfarger, kvaliteter og strikkebøker. Interessen for bunad og folkedrakt vokste også drastisk under denne perioden, uten at jeg selv helt vet hvorfor. Jeg ble vel dratt mot det tradisjonelle og ekte norske, kontra masseprodusert tullball fra Kina og omegn.

Jeg gikk media og kommunikasjon på videregående, noe som har vært til STOR hjelp etter jeg begynte på Esmod! Det var veldig deilig å allerede beherske adobeprogrammene vi bruker. Utenom det, så stilte jeg med veldig blanke ark første skoledag. Jeg hadde aldri rørt en symaskin før jeg begynte på skolen. Jeg har inntrykk av at alle medstudentene mine har noe med seg i «bagasjen» man kan bruke til sin fordel på skolen, og min bagasje var som sagt medie- og kommunikasjonsbakgrunnen min.


Fra portfolioen til Malene – skjortekoder!

Hvorfor du valgte Esmod?

Grunnen til at jeg endte opp på Esmod var nok at jeg kikket på litt norske designere jeg likte, blant annet Cecilie Melli som inspirerte meg masse, og fant ut at mange av dem hadde gått på Esmod. Jeg snublet over Esmod-standen på Oslo spektrum og snakket litt med Rakel. Så researchet jeg litt mer, og tenkte at det hadde vært veldig moro med et kreativt friår før jeg kjører på med full ingeniørutdannelse. Jeg ville lære meg å sy på en ordentlig og gjennomført måte, og det skadet jo ikke å jobbe med design og kreativitet i tillegg. Jeg møtte opp på åpen dag, og vipps var jeg solgt!

Hva du håper å få ut av din utdannelse ved Esmod?

Som sagt så ville jeg bare ha et kreativt friår med mye søm og design før jeg kjørte på med en ingeniørutdannelse. Jeg ønsket å bli god nok til å utvikle kunnskapene på egenhånd og få en god forståelse for hvordan design og modellering fungerer. Planen var aldri å ta alle 3 årene, og jeg føler jeg har fått mye igjen for dette ene året. Alternativet hadde vært folkehøgskole eller kveldskurs i sying, men jeg føler at jeg valgte riktig ved å bestemme meg for Esmod, for å få den arbeidsmengden og læringsutbyttet jeg ønsket.


Figuriner av Malene Hovden med skjorte og skjørt designet det første året ved Esmod.

Hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er veldig glad i å faktisk ta seg tid til å slappe av på kveldene, sammen med strikketøyet. Ellers trener jeg CrossFit og yoga, danser folkedans i leikarringen til bondeungdomslaget og tar opp fysikk på Bjørknes.

Jeg deltar også på det intensive løpet til bunadopplæringa, så da sitter jeg og pusler med det vi har lært på siste modul frem til neste. Så nå jobber jeg med å sy en festdrakt for hånd i barnestørrelse for å øve på teknikkene. Jeg har veldig mange baller i lufta!

Hva er det morsomste du hittil har gjort/lært/erfart ved Esmod?

Kanskje ikke det morsomste, men noe som virkelig fascinerer meg er en øvelse vi gjorde med «erase» teknikken. Vi sydde en «bodice», tegnet på én linje som går rundt og rundt hele uten innsnitt, lager konstruksjon og mønster av den, og tilslutt syr den sammen, og den passer på bysten! Veldig fascinerende. Da lærer man viktigheten av notcher! Også elsker jeg å lære sånne små tips man ikke finner på internett.


Hva er det kjedeligste du hittil har gjort/lært/erfart ved Esmod?

Selv om jeg har skrytt på meg store og flotte kunnskaper om adobe, så var og er aldri illustrator og tegning av flats min favoritt. Vi forblir nok fiender en god stund.

Beskriv deg selv med tre ord:

Gammel til sjels, lun, selvironisk.

Favorittfag ved Esmod og hvorfor:

Modellisme må være mitt favorittfag, da det var mest derfor jeg ville begynne på Esmod. Vi lærer «hvordan» og «hvorfor», og får prøve oss litt på egenhånd, som da vi sydde en bib med egen versjon av krave. I dette faget lærer man i tillegg så utrolig mye av å prøve og feile, så det er ikke så mye nederlag når man må gjøre noe på nytt igjen.

Hva inspirerer deg?

Fantasistakkene til Eva Lie vil aldri slutte å inspirere meg. Fargebruk og materialer er bare helt enestående. Strikkedesigner Kristin Wiola har en stil jeg virkelig elsker, og bruker mye «stygge» farger på en utrolig kul måte! I tillegg blir jeg også inspirert av fargebruken på beltestakkene før i tiden, den gang da de ikke hadde fargelære og bare kjørte på med de mest crazy fargekombinasjonene på tilbehøret som belter og bånd samt broderiet. utrolig morsomt.


Malene inspireres av blant annet strikkegenserne til Kristin Wiola og Eva Lies kreasjoner.

Fun fact ingen ved Esmod vet om deg?

Jeg er SYKT glad i dadler!


Og helt til sist:

Favorittplagg og hvorfor:

Jeg er veldig glad i casual knappeløse cardigans, de er varme og gode, og kan få deg til å se fancy ut. Eventuelt bare et tynt og bredt skjerf over skuldrene om sommeren. Bonus: flagrer fint i vinden, som en superheltkappe!

Tusen takk for at du stilte som ukens ESMODer, Malene!!


/Julie M.

22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle